|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Association between infection with Campylobacter species and the risk of esophageal cancer: a hospital-based case–control study in Thailand |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
23 กรกฎาคม 2564 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
European Journal of medical Research |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Springer Nature |
ISBN/ISSN |
doi.org/10.1186/s40001-021-00561-3 |
ปีที่ |
2021 |
ฉบับที่ |
26 |
เดือน |
July |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2564 |
หน้า |
82 |
บทคัดย่อ |
Background: Previous studies have shown the association between Campylobacter species infection and that envi‑
ronmental factors, poor oral hygiene in particular, are linked to an increased risk of esophageal cancer (EC). However,
no study has reported on these factors in Thailand. Thus, this study’s objective was to evaluate the impact of the rela‑
tionship between Campylobacter infection and environmental factors on EC incidence in the population of Thailand.
Methods: Data from a case–control study were collected from 105 newly diagnosed EC cases and 105 controls
recruited from 2007 to 2017. Infection with Campylobacter spp. was detected in the formalin‑fixed paraffin‑embedded
(FFPE) tissue of EC taken from gastroesophageal biopsy specimens obtained from the participants, and evaluated
using TaqMan® real‑time PCR. Multivariable logistic regression was performed to calculate the odds ratios (ORs) and
perform data analysis.
Results: Smoking, alcohol use, a family history of cancer, history of gastroesophageal reflux disease, poor oral
hygiene and Campylobacter spp. infection were shown to be significant risk factors for EC (p < 0.05). The combination
of poor oral hygiene and infection with Campylobacter spp. constituted significant risk for EC (p < 0.001). In addition,
the risk of EC in subjects co‑infected with C. rectus and C. concisus that practiced poor oral hygiene was even higher
and was significant (ORadj = 4.7; 95% CI 2.41–9.98; p = 0.003).
Conclusions: In Thailand, the major risk factors for EC are smoking status, alcohol drinking, family history of cancer,
GERD, poor oral hygiene and Campylobacter spp. infection. This study found Campylobacter spp. prevalence to be
associated with EC and appears to be enhanced by poor oral hygiene, suggesting that a combination of poor oral
hygiene and Campylobacter species infection may together act as an important etiological risk factor for EC. |
คำสำคัญ |
Campylobacter species, Poor oral hygiene, Risk factor, Esophageal cancer |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|