2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Effects of Drying Pretreatments and Extraction Methods on Biochemical Activity of Houttuynia cordata Thunb. 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 4 ตุลาคม 2565 
วารสาร
     ชื่อวารสาร The Asia-Pacific Journal of Science and Technology (APST) 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Asia-Pacific Journal of Science and Technology, The Research Administration Division Office of the President 2, Building 2 Khon Kaen University, Khon Kaen, 40002 Tel. +66 (0) 4320 3178 E-mail: apst.kku@gmail.com 
     ISBN/ISSN 2539-6293 
     ปีที่ 2022 
     ฉบับที่ ASPT-D-22-00135R1 
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2565 
     หน้า 15 
     บทคัดย่อ Houttuynia cordata Thunb. (HCT) consists of various phytochemicals, with flavonoids being the key components. However, their quantity and quality are affected mostly by drying and extraction methods. This study aimed to evaluate the impact of drying and extraction methods on the phytochemical contents and antioxidant activities. Freeze-drying (FD) and oven-drying (OD) methods were used for drying; aqueous (AE), ethanolic (EE), and ultrasonic assisted extraction (UAE) methods were used for extraction. Total phenolic content (TPC) and total flavonoid contents (TFC) were determined using Folin-Ciocalteu reagent and colourimetric methods, respectively. Antioxidant activity was measured using DPPH radical scavenging and FRAP reducing power. The major components of flavonoids were identified and quantified using HPLC analysis. The results indicated that FD had higher TPC, TFC, DPPH, and FRAP antioxidant activity than OD, irrespective of the extraction methods used. The highest TPC (29.40±0.40 mg GAE/ g dry wt.) and TFC (72.80±0.95 mg QE/g dry wt.) were obtained in UAE. Likewise, UAE had the highest DPPH radical scavenging activity (69.94±0.73 %, 1 mg/ml) and FRAP reducing power (314.00±1.51 µmol Fe2+/g dry wt.). The HPLC analysis results confirmed the presence of four major flavonoids namely isoquercetin, rutin, quercitrin, and hyperoside. Their content ranges from 0.06 to 1.10 mg QE/g dry wt. of the sample plant. This study showed that both drying, and extraction methods had a substantial impact on the phytochemical contents and antioxidant activities of HCT, with FD and UAE being the best drying and extraction methods, respectively. 
     คำสำคัญ Antioxidants, Flavonoids, Freeze-drying, Houttuynia cordata Thunb., Phenolics, Ultrasonic-assisted extraction 
ผู้เขียน
615160011-3 Mr. SLTAN MEHARI ABRAHA [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาโท ภาคปกติ นานาชาติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0