2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ ACCELERATED AGING AND PRIMING OF SWEET PEPPER SEEDS: THE ASSOCIATION BETWEEN SEED GERMINATION AND ELECTROLYTE LEAKAGE  
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 29 เมษายน 2553 
การประชุม
     ชื่อการประชุม 14th International Biotechnology Symposium and Exhibition 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Biotechnology for the Sustainability of Human Society 
     สถานที่จัดประชุม Biotechnology for the Sustainability of Human Society, 
     จังหวัด/รัฐ Rimini, Italy 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 29 เมษายน 2553 
     ถึง 29 เมษายน 2553 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่)
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์
     Editors/edition/publisher
     บทคัดย่อ ACCELERATED AGING AND PRIMING OF SWEET PEPPER SEEDS: THE ASSOCIATION BETWEEN SEED GERMINATION AND ELECTROLYTE LEAKAGE Preeya Kaewnaree1, 2, Sukanda Vichitphan2, Preekramol Klanrit2, Boonmee SIRI3 and Kanit Vichitphan2 1 Graduate School, Khon Kaen University, Khon Kaen, 40002, Thailand; 2Department of Biotechnology,Faculty of Technology, Khon Kaen University, 40002, Thailand, kanvic@kku.ac.th; 3 Department of Plant Science and Agricultural Resource, Faculty of Agriculture, Khon Kaen University, Khon Kaen, 40002, Thailand Vigorous seeds germinate rapidly in a wide range of environmental condition and uniform, healthy seedlings provide good stand establishment in seed quality. Priming improves seed performance rapid and uniform germination, especially under suboptimal condition. In this study, the improvement of seed quality by seed priming at water potential to ~1.5 MPa of polyethylene glycol (PEG 6000) solution for 6 days at 15 ๐C of accelerated aging of sweet pepper seeds with 100% relative humidity at 42 ๐C for 0, 5, 10, 15, 20, 25, and 30 days was evaluated. The results showed that no significant decrease in germination was observed in accelerated aging seeds from 5 to 20 aging days, but thereafter, seed germination progressively decreased on 25 and 30 days of aging. Polyethylene glycol priming solution improved the germination in comparison to the control but no improvement on 25 and 30 days of aging treatment. The percentage of electrolyte leakages (K+, Na+, Ca2+ and Mg2+) of the aging seed increased with the aging treatment time and progressively increased after 25 day of aging. Priming reduced the percentage of electrolyte leakage significantly after accelerated aging, as compared to control. The association between seed germination and electrolyte leakage from aging seeds and priming seeds implied the possibility of the cell membrane deterioration during aging treatment and cell membrane could be repaired during priming process. The lipid peroxidation induced by reactive oxygen species (ROS) causing membrane damage during accelerated aging sweet pepper seeds and membrane improvement from priming process will be further elucidated. References [1]McDonald, M.B., 1999. Seed deterioration: physiology, repair and assessment. Seed Science Technology 27: 177-237. [2]Chiu, K.Y., Chen, C.L., Sung, J.M., 2003. Partial vacuum storage improves the longevity of primed sh-2 sweet corn seeds. Scientia Horticulturae 98: 99-111. [3] Krissana, B.,Saichol, K. and Wouter, G. 2007. Seed browning of hot peppers during low temperature storage. Posthavest Biology and Technology 45, 358-365. Keywords: Sweet pepper; Sweet pepper seed; Accelerated aging; Seed priming; Electrolyte leakage; Polyethylene glycol  
ผู้เขียน
487160004-1 น.ส. ปรียา แก้วนารี [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0