2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ ผลป้องกันทางระบบประสาทของกรดคาเฟอิคต่อความบกพร่องของความจำที่ถูกเหนี่ยวนำด้วยแอล-เมไธโอนีนในหนูแรทโตเต็มวัย 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 9 กันยายน 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร ศรีนครินทร์เวชสาร (Srinagarind Medical Journal) 
     มาตรฐานของวารสาร TCI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น  
     ISBN/ISSN Srinagarind Medical Journal 
     ปีที่ 36 
     ฉบับที่
     เดือน กันยายน-ตุลาคม
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า 591-596 
     บทคัดย่อ Background and objective: L-methionine is found in natural product such as meat, milk and serial grain. It is a non-essential amino acid and can be changed to homocysteine by methylation. Excess accumulation of homocysteine is a course of hyperhomocysteinemia and leads to memory deficit. Caffeic acid is a phenolic compound and found in coffee and tea. Several studies reported the neuroprotective effect of caffeic acid on memory and cognitive functions. Therefore, this study aimed to determine the neuroprotective effect of caffeic acid against L-methionine induced memory deficit. Methods: 60 Male Sprague-Dawley rats were divided into 6 groups: control, L-met, caffeic acid 20, caffeic acid 40, caffeic acid 20+L-met, caffeic acid 40+L-met groups. The control group received propylene glycol and carboxymethyl cellulose by oral gavage. In the caffeic acid 20, caffeic acid 40, caffeic acid 20+L-met, caffeic acid 40+L-met groups, caffeic acid (20 and 40 mg/kg) and L-methionine (1.7 g/kg) groups were administered by oral gavage once a day for 28 days. Changes of spatial and recognition memory were examined using the novel object location (NOL) and novel object recognition (NOR) tests, respectively. Results: The results demonstrate that caffeic acid (20 and 40 mg) and L-methionine did not have a negative effect on the body weight and locomotor activity. Impairments of spatial and recognition memories were found in the L-met group, but was not detected in the other groups Conclusion: These results reveal that caffeic acid (20 and 40 mg) could potentially protect against L-methionine induced memory deficits.  
     คำสำคัญ กรดคาเฟอิค, แอล-เมไธโอนีน, ความจำบกพร่อง 
ผู้เขียน
625070005-0 นาย โอบนิธิ ดรละคร [ผู้เขียนหลัก]
คณะแพทยศาสตร์ ปริญญาโท ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ ชาติ 
citation มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0