|
ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
|
ชื่อบทความ |
Effects of Plant Part Substitution in a Thai Traditional Recipe on α-Glucosidase Inhibition |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
17 พฤษภาคม 2566 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Tropical Journal of Natural Product Research (TJNPR) |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
Natural Product Research Group, University of Benin |
ISBN/ISSN |
2616-0684 |
ปีที่ |
7 |
ฉบับที่ |
5 |
เดือน |
June |
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2566 |
หน้า |
2919-2925 |
บทคัดย่อ |
A Thai polyherbal antipyretic remedy, TPDM6315, consists of herbal constituents that possess
anti-diabetic properties. It contains 15 plants, of which the roots of 3 crude drugs, Solanum
indicum (R-Si), Solanum trilobatum (R-St), and Gymnopetalum integrifolium (R-Gi), are
insufficiently supplied in the herbal market, while their stems or aerial parts (S-Si, S-St, and S-Gi,
respectively), are available. This study aimed to determine the anti-diabetic properties of the recipe
extract and evaluate the possible substitution of those crude drugs. The chemical properties and
the in vitro -glucosidase inhibition were investigated in the single herbal ingredient and the
recipe extracts. The results indicated that TPDM6315 extracts inhibited -glucosidase as a mixedtype inhibitor. The high-performance liquid chromatography (HPLC) profiles between the root
and stem of those herbs were different but highly similar to the recipe extracts. The substituted
recipe (S-Et, containing S-Si, S-St, and S-Gi) exhibited higher potency on α-glucosidase inhibition
than the original recipe (R-Et, containing R-Si, R-St, and R-Gi) (P<0.01). This study revealed
substitution in TPDM6315 was possible for α-glucosidase inhibitory properties since it only
partially affected the overall chemical profile while raising the α-glucosidase inhibitory activity
of the recipe extracts.
|
คำสำคัญ |
anti-diabetes, alpha-glucosidase inhibition, Thai traditional medicine, herbal substitution |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ตีพิมพ์แล้ว |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|
|
|
|
|
|