2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความที่เผยแพร่ Effects of prebiotic contained inulin, anthocyanin and dietary fiber on fuel utilization  
วัน/เดือน/ปี ที่เผยแพร่ 18 กรกฎาคม 2561 
การประชุม
     ชื่อการประชุม International Conference for Adaptations and Nutrition in Sports (ICANS) 2018 
     หน่วยงาน/องค์กรที่จัดประชุม Sport Authority of Thailand 
     สถานที่จัดประชุม BANGSAEN HERITAGE  
     จังหวัด/รัฐ CHONBURI 
     ช่วงวันที่จัดประชุม 18 กรกฎาคม 2561 
     ถึง 20 กรกฎาคม 2561 
Proceeding Paper
     Volume (ปีที่) 2018 
     Issue (เล่มที่)
     หน้าที่พิมพ์
     Editors/edition/publisher Professor Waraporn Putalun  
     บทคัดย่อ Title: Effects of prebiotic contained inulin, anthocyanin and dietary fiber on fuel utilization in overweight or obese individuals. Author Panicha Pongnaratorn, (Ph.D)1,2,5.,Yupaporn Kanpettha (Ph.D) 1,2., Ploypailin Aneknan (M.S)2,3., Juntanee Uriyapongson (Ph.D)4., Panakaporn Wannanont (MD.)3., Charnchai Panthongviriyakul (MD.)3., Naruemon Leelayuwat2,3 (Ph.D)*. 1Graduate School, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand, 2Exercise and sport Sciences Development and Research Group, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand, 3Faculty of Medicine, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand 4Faculty of Technology, Khon Kaen University, Khon Kaen, Thailand 5Department of Thai Traditional Medicine, Faculty of Natural Resources, Rajamangala University of Technology Isan, Sakon Nakhon Campus, Thailand * Corresponding author, E-mail: naruemon.leelayuwat@gmail.com Abstract Introduction: Prebiotics have been shown to promote gut microbiota for maintaining blood glucose levels, reducing fat accumulation and improving on fat utilization. The objective was to comparison the effect of prebiotics contained inulin, anthocyanin and dietary fiber on fuel utilization between before and after supplementation in overweight or obese subjects. Methods: This study is randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Sixty volunteers were divided into two groups; 1) treatment group ingested prebiotics capsule (4200 mg. day-1) and 2) placebo group ingested maltodextrin before meal with 350 mg/capsule, 3 capsule for 4 time a day in 30 days. Before and after supplementation, anthropometry was measured. Blood samples were collected to investigate glucose, insulin, and lipid profiles. Moreover, five-minute expired gas was collected to analyze substrate utilization. Results: After prebiotic supplementation, hip circumference, insulin and lipid profiles significantly decreased (p<0.05). In contrast HOMA-IR increased after placebo supplementation, However, fat and carbohydrate oxidation rates were not significantly different between groups (p>0.05). Conclusions: These data suggest that prebiotic for 30 days showed a reduction in hip circumference and insulin. Thus, prebiotic may be associated with beneficial effects on obesity related metabolic disorders. Keywords: gut microbiota, dietary, obesity, substrate utilization  
ผู้เขียน
597100003-0 น.ส. ภานิชา พงศ์นราทร [ผู้เขียนหลัก]
บัณฑิตวิทยาลัย ปริญญาเอก โครงการพิเศษ

การประเมินบทความ (Peer Review) มีผู้ประเมินอิสระ 
มีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
รูปแบบ Proceeding Abstract 
รูปแบบการนำเสนอ Oral 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
ผลงานที่นำเสนอได้รับรางวัล ไม่ได้รับรางวัล 
แนบไฟล์
Citation 0