2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ S-FTIR microspectroscopy and SEM Assessment of Key Physical Meat Properties of Thai Native Chickens  
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 30 เมษายน 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Asia-Pacific Journal of Science and Technology 
     มาตรฐานของวารสาร ISI 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร Khon Kaen University 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า  
     บทคัดย่อ The aim of this study was to assessing the key physical meat properties of Thai native chicken for selection into breeding program using Synchrotron-based Fourier Transform Infrared Spectroscopy (S-FTIR) microspectroscopy and Scanning Electron Microscope (SEM) to identify the muscle texture and secondary structure of protein of chicken breast meat from Thai native chickens (TNCs), Thai synthetic chickens (TSCs) and Thai native crossbred chickens (TNC crossbreds) and to compare them to the properties of meat from commercial broilers (BR). A total of 500 one-day-old all breeds were raised until slaughter weight of each breed. The experiment was a completely randomized design, and collected breast meat samples from each breed at marketing weight. SEM analysis was able to identify the characteristics of chicken meat texture among the different groups. The TNCs, TSCs, and TNC crossbreds showed higher numbers of muscle fibers and smaller muscle fibers diameters compared to the BR birds. The S-FTIR analysis revealed difference between the average original spectra and the normalized spectra reflected to absorbance unit of the protein secondary structure and lipids among the groups. TNC meat contained protein with more α-helix and lower lipids; therefore, TNC breeds might have potential to provide chicken meat with good texture and suitable to be functional chicken meat and could be useful for designing breeding programs for further breed development. 
     คำสำคัญ synchrotron-based FTIR microspectroscopy, scanning electron microscope, α-helix secondary protein, β-turn secondary protein, Thai native chicken. 
ผู้เขียน
577030006-1 น.ส. สุกัญญา เจริญศิลป์ [ผู้เขียนหลัก]
คณะเกษตรศาสตร์ ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0