ชื่อบทความ |
Application of mild-subcritical alkaline water extraction: optimum condition for phenolic antioxidant extracted from cold-pressed defatted KDML105 rice bran and its phenolic profile. |
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ |
11 กรกฎาคม 2564 |
วารสาร |
ชื่อวารสาร |
Food research |
มาตรฐานของวารสาร |
SCOPUS |
หน่วยงานเจ้าของวารสาร |
http://www.myfoodresearch.com |
ISBN/ISSN |
|
ปีที่ |
|
ฉบับที่ |
|
เดือน |
|
ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ |
2564 |
หน้า |
|
บทคัดย่อ |
This research aimed at optimizing the process of the mild-subcritical alkaline water (pH 9.5) extraction (mild SAW) of cold-pressed defatted Khao Dawk Mali 105 rice bran (CDRB) in order to achieve the maximum antioxidants with a minimal brown color. Response surface methodology and central composite design were performed with two variables: extraction temperature (107-129°C) and time (21-149 min). The elucidated optimum conditions were 119 °C and 85 min with predicted response values: the total phenolic content of 16.9 mg gallic acid/g; protein of 64.3 mg/g; an ABTS radical scavenging activity of 14.4 mg trolox/g; a browning index of 0.41; and reducing sugar of 62.0 mg/g. Proto-catechuic acid and p-coumaric acid were major phenolic compounds in the CDRB, while trans-ferulic acid, proto-catechuic acid, and p-coumaric acid were all abundant in the mild SAW extract. The results confirmed that the mild SAW extraction process for antioxidants is an environmentally-friendly approach, which can increase a release of value-added compounds from rice bran residues. |
คำสำคัญ |
Subcritical alkaline water extraction, response surface methodology, antioxidant activity, phenolic profile |
ผู้เขียน |
|
การประเมินบทความ |
มีผู้ประเมินอิสระ |
สถานภาพการเผยแพร่ |
ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ |
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ |
นานาชาติ |
citation |
ไม่มี |
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ |
เป็น |
แนบไฟล์ |
|
Citation |
0
|
|