2012 ©
             ข้อมูลการเผยแพร่ผลงาน
การเผยแพร่ในรูปของบทความวารสารทางวิชาการ
ชื่อบทความ Application of mild-subcritical alkaline water extraction: optimum condition for phenolic antioxidant extracted from cold-pressed defatted KDML105 rice bran and its phenolic profile. 
วัน/เดือน/ปี ที่ได้ตอบรับ 11 กรกฎาคม 2564 
วารสาร
     ชื่อวารสาร Food research 
     มาตรฐานของวารสาร SCOPUS 
     หน่วยงานเจ้าของวารสาร http://www.myfoodresearch.com 
     ISBN/ISSN  
     ปีที่  
     ฉบับที่  
     เดือน
     ปี พ.ศ. ที่พิมพ์ 2564 
     หน้า  
     บทคัดย่อ This research aimed at optimizing the process of the mild-subcritical alkaline water (pH 9.5) extraction (mild SAW) of cold-pressed defatted Khao Dawk Mali 105 rice bran (CDRB) in order to achieve the maximum antioxidants with a minimal brown color. Response surface methodology and central composite design were performed with two variables: extraction temperature (107-129°C) and time (21-149 min). The elucidated optimum conditions were 119 °C and 85 min with predicted response values: the total phenolic content of 16.9 mg gallic acid/g; protein of 64.3 mg/g; an ABTS radical scavenging activity of 14.4 mg trolox/g; a browning index of 0.41; and reducing sugar of 62.0 mg/g. Proto-catechuic acid and p-coumaric acid were major phenolic compounds in the CDRB, while trans-ferulic acid, proto-catechuic acid, and p-coumaric acid were all abundant in the mild SAW extract. The results confirmed that the mild SAW extraction process for antioxidants is an environmentally-friendly approach, which can increase a release of value-added compounds from rice bran residues.  
     คำสำคัญ Subcritical alkaline water extraction, response surface methodology, antioxidant activity, phenolic profile 
ผู้เขียน
577160002-4 น.ส. วิภาวดี พันธ์หนองหว้า [ผู้เขียนหลัก]
คณะเทคโนโลยี ปริญญาเอก ภาคปกติ

การประเมินบทความ มีผู้ประเมินอิสระ 
สถานภาพการเผยแพร่ ได้รับการตอบรับให้ตีพิมพ์ 
วารสารมีการเผยแพร่ในระดับ นานาชาติ 
citation ไม่มี 
เป็นส่วนหนึ่งของวิทยานิพนธ์ เป็น 
แนบไฟล์
Citation 0